konkurs link

newsletter

  • 12.8.2020, Imieniny obchodzą: Klara, Lech, Julian
 
 

"Wege Siła" - książka

"Wege Siła" - książka
„Thrive” Brendana Braziera w końcu po polsku!
W 10 rocznicę pierwszego wydania „Wege Siła” autorstwa bestsellerowego autora według New York Times trafia do polski. Brendan Brazier to były triatlonista, obecnie trener współpracujący z gwiazdami Hollywood, m.in. prowadził Hugh Jackmanem podczas przygotowań do roli w filmie „X-man Geneza: Wolverine”. Amerykański hit „Wege Siła” trafił do wielu krajów i odmienił życie milionów ludzi. Miniona dekada spopularyzowała świadomość „roślinnej diety”, natomiast słowo „wegańskie” upowszechniło się i można je znaleźć w większości menu.  
 
Brendan Brazier w wieku 15 lat postanowił, że zostanie profesjonalnym sportowcem - zawodowym uczestnikiem triatlonu Ironman, trójboju którego uczestnik musi pokonać 1,9 km w wodzie, 90 km na rowerze i 21 km na piechotę. Inspiracji szukał u innych sportowców, jednak szybko zauważył, że ich programy treningowe niewiele różnią się od siebie. Zgłębiając temat autor za kluczową uznał kwestię regeneracji organizmu. Powrót do pełni sił można przyspieszyć eliminując wszelkie obciążenia. Dlatego uwagę należy poświęcać nie samym ćwiczeniom, a następującej po nich regeneracji organizmu. Odkrycie to doprowadziło go do kolejnej zmiennej, czyli diety, od niej uzależnione były wyniki poszczególnych sportowców: im lepiej skomponowane menu, tym skuteczniejsza regeneracja organizmu.

Myślę, że przez te dziesięć lat dieta Wege Siła nieustannie zyskiwała na znaczeniu. To nowe podejście do kwestii diety, którego fundamentem jest wizja potencjalnych korzyści, przypisanie posiłkowi czy przekąsce określonych funkcji. Jedzenie jako narzędzie zmiany i rozwoju; jedzenie i jego produkcja jako sposób oddziaływania na miliardy ludzi i zwierząt oraz całą planetę.

Na potrzeby niniejszej edycji książki wydanej z okazji 10. rocznicy opublikowania oryginału, tekst oryginalny pozostawiłem bez zmian, ponieważ dieta Wege Siła jest równie aktualna, co dekadę temu.

Osoby, które nigdy jej nie stosowały, dzisiaj w każdym sklepie spożywczym kupią pokarmy o wysokiej gęstości odżywczej. Przez ostatnie dziesięć lat sytuacja osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu, uległa znaczącej poprawie. 

Wśród kluczowych zagadnień, które zawdzięczamy „Wege Sile” Brazier wyróżnia: spowolnienie procesów starzenia się organizmu, zwiększenie poziomu energii bez konieczności sięgania po kawę i słodkie przekąski czy też skrócenie długości snu i poprawa jego jakości, a także zwiększenie odporności na infekcje.
Książka składa się z siedmiu rozdziałów, które wprowadzą początkujących sportowców oraz zwolenników mądrego odżywiania się w zagadnienia diety wegańskiej. Znajdziemy tu zarówno kwestie ideologiczne, omawiające zdrowotne i ekologiczne aspekty wege odżywiania, jak również skomponowane na 12 tygodni menu wraz z przepisami.  W menu nie zabrakło przepisów na płatki, batony energetyczne, smoothie, burgery, sałatki, dressingi i wiele innych posiłków. Do każdego przepisu użyto możliwie najmniejszej liczby składników, aby posiłki były prosty, zaś ich smak czytelny i zrównoważony. Ograniczona ilość składników pozwala na łatwe i szybkie przygotowanie zbilansowanych posiłków i pożywnych przekąsek. Przy odpowiedniej organizacji, żaden z przepisów, włączając w to dania główne, nie zajmie więcej, niż pół godziny.

Plan posiłków zamieszczony w książce to poradnik, który można skrupulatnie przestrzegać albo wpleść jego elementy w aktualny plan żywienia. Już jeden posiłek/przekąska z „Wege Siły” w codziennym planie posiłków może zdziałać cuda. Autor namawia, aby przygotować organizm wprowadzając najpierw np. smoothie każdego dnia, później dorzucić sałatkę kilka razy w tygodniu itd. Stopniowe zmiany, które „przekalibrują” organizm sprawią, że dużo łatwiej będzie przystosować się do planu posiłków.

Wśród propozycji śniadaniowych możemy znaleźć, m.in. naleśniki z dzikim ryżem i jamsami z nektarem z agawy i owocami; czekoladowe naleśniki z bananami z surowym masłem migdałowym i owocami; frytki z czosnkiem, oregano i jamsami ze słodkim pesto z papryką i konopiami.

Brazier między posiłkami proponuje przekąski (rano, popołudniu i na wieczór), np. baton energetyczny lub smoothie. Bogactwo zaprezentowanych w książce przepisów na smoothie sprawia, że napój ten jest świetnym daniem, zarówno jako przekąska, jak i pełnowartościowy posiłek - w zależności od składników na które się zdecydujemy.
 
Na obiad: sałatka z sosem pesto i ogórkiem z dressingiem z pomidorami i bazylią; sałatka z cukinią i migdałami z dressingiem z tahini, koperkiem i pieprzem cayenne; pikantna pizza z fasolnikiem chińskim, groszkiem i komosą.
 
Na zakończenie dnia możemy posilić się burgerem z migdałami i nasionami lnu z sałatką warzywną oraz słodkim pesto z papryką i konopiam; pastą z cukinii z pikantnym sosem marinara z pomidorów suszonych na słońcu i kremową zupą z pieprzem lub sałatką z ogórkiem i koprem z dressingiem z ogórkiem i koprem. 

Dla łakomczuchów niespodzianka - wieczorna przekąska, np. czipsy z cukinii, krakersy warzywne lub orzechy.
 
O autorze:
Brendan Brazier jest autorem niezwykle popularnych książek: „Wege siła”, „Thrive Fitness”, „Whole Foods to Thrive” oraz „Thrive Energy Cookbook” a także współtwórcą linii produktów Vega. Jest uznawany za jeden z największych autorytetów w dziedzinie diety roślinnej w służbie sportu. Z tego powodu został szefem sekcji odżywiania w drużynie kolarskiej Cannondale-Garmin Pro Cycling Team i doradcą wielu sportowców związanych z ligami NHL, MLB, NFL, MLS, UFC, a także olimpijczyków. Zawodowo brał udział w trójboju Ironman; dwukrotnie zdobył laur zwycięstwa w liczącym 50 kilometrów kanadyjskim ultramaratonie. Urodził się i dorastał w Vancouver w prowincji Kolumbia Brytyjska. Obecnie mieszka w Kalifornii.
 
Dane wydawnicze:
Wege Siła. Dieta Roślinna dla sportowców i miłośników aktywnego trybu życia
Brendan Brazier | Wydawnictwo Vivante | s 424 | ISBN 9788365601148 | Cena: 39,90
Premiera: 20.04.2017 
 
Opublikowano w: Ciekawostki

Czytaj także

Sięgnij po medal, czyli łyżwy od kuchni. Łyżwiarstwo szybkie w pigułce

To już ostatnia część naszego cyklu o łyżwiarstwie szybkim. Przybliżę w niej Państwu różnicę między short trackiem a łyżwiarstwem szybkim, a w dalszej części artykułu przedstawię dokładne zasady rządzące short trackiem.

4 aktywności na jesienne dni

Lato się skończyło, a warunki atmosferyczne stają się wymagające. Nic więc dziwnego, że coraz trudniej znaleźć i dzieciom, i dorosłym motywację do podejmowania aktywności na świeżym – często zimnym i wilgotnym – powietrzu. Jednak plucha i szarówka nie oznaczają konieczności rezygnacji z ruchu. Jest wiele dyscyplin, które uprawia się pod dachem, w hali czy na korcie. 

"FC Barcelona. Sztuczki i triki piłkarzy" - książka

Messi, Neymar, Pique – te gwiazdy zna każdy młody fan piłki nożnej. Jeśli chciałbyś grać tak jak oni – prawdziwi futbolowi artyści – sięgnij po tę książkę. Skierowana jest do wszystkich młodych miłośników piłki nożnej, którzy na co dzień grają w piłkę dla przyjemności na szkolnych bądź podwórkowych boiskach, oraz dla tych, którzy próbują swoich sił w klubach piłkarskich zajmujących się szkoleniem piłkarskim na poziomie wyczynowym.

Zimowy Narodowy - otwarcie największego lodowiska w Polsce

Już od 3 stycznia br., do dyspozycji miłośników łyżew oddany zostanie Stadion Narodowy, który tego dnia zamieni się w największe lodowisko w Polsce. Nie będzie to jednak tylko lodowisko. Organizatorzy przygotowali dla odwiedzających wiele atrakcji.

Recenzja książki „Piszczek. To, co naprawdę jest ważne”

Nie trzeba być miłośnikiem futbolu, by z przyjemnością sięgnąć po tę książkę. Zresztą tak również sugeruje tytuł serii – „Nie tylko dla fana”, i ja także jestem tego przykładem.
„Piszczek. To, co naprawdę jest ważne” to kolejna część cyklu biografii znanych piłkarskich sław. Tym razem, Jarosław Kaczmarek, przedstawia nam sylwetkę Łukasza Piszczka. Wielkiego, a zarazem skromnego człowieka, który z boiska w śląskich Goczałkowicach przeniósł się na europejskie stadiony. A przy tym nadal pozostał chłopakiem sprzed lat, dla którego najważniejsza jest rodzina, przyjaźnie od najmłodszych lat, a wspomnienie dzieciństwa ma smak „piłki z ziemniakami”.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej informacji o plikach cookies w dziale Regulamin.